Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Solaris

Právě pro svou odbornost psychologa byl Kelvin pozván na tuto podivnou planetu. Tříčlenná posádka zde prožívala jakési nepochopitelné nevysvětlitelné jevy, zkušenosti. Ani Kelvin se jim nevyhnul.

Solaris
Autor Stanislaw Lem
Vydal Tympanum v roce 2014 (první vydání v roce 1961)

Zvláštní bylo, že po přistání, nebo lépe, spojení s vesmírnou stanicí obíhající jen několik set metrů nad povrchem, na Kelvina nečekal nikdo z posádky. Byl nervózní z jakéhosi neurčitého očekávání, předtuchy. Napětí vzrůstalo tak, že za sebou nesnesl prázdný prostor. Zavřel za sebou dveře kajuty a židli si postavil zády ke stěně. Rozhodl se, že čekání na Gibariana vyplní prohlídkou jeho knihovny. Jeho pozornost upoutala kniha Dějiny Solaris. Pohodlně se usadil a začal v ní listovat.

Solaris byla objevena téměř sto let před jeho narozením. Planeta obíhá okolo dvou sluncí – červeného a modrého. Gamovova-Shapleyova teorie vylučuje na takových planetách vznik života. Povrch planety je, až na malé ostrůvky skalnaté a pusté souše, téměř celý pokrytý oceánem. Pohyby oceánu mají aktivní charakter, a to tak silný, že dokáží ovlivňovat oběžnou dráhu planety. Pro tento jev vědci usuzují, že oceán je jakási vysoce organizovaná forma života, pravděpodobně převyšující svou složitostí i zemské organismy. Jenže otázku, jak může ten sirupovitý aspik, ta beztvará břečka, stabilizovat oběžnou dráhu nebeského tělesa, nikdo nezodpověděl.

Avšak to nebyla jediná záhada. Objevila se záhada druhá, snad ještě překvapivější. Vědci podrobili oceán výzkumu. Na jisté impulzy odpovídal jakoby matematickým jazykem: elektrickými, magnetickými a gravitačními impulsy. Problém byl, že na stejný impulz reagoval pokaždé jinak, a po určitém čase přestal reagovat úplně. Jakoby je začal ignorovat. (Přestali být pro něj pozemšťané zajímaví?)

A tak se stalo, že se vědci ocitli přesně tam, kde byli, když tyto poznatky začali před sedmdesáti osmi lety shromažďovat. Oceán nepoužívá žádné stroje a ani je nestaví, i když za určitých okolností toho je schopen. Dokázal totiž napodobit části některých přístrojů, které do něho byly ponořeny. Jenže to dělal jen v prvních letech výzkumů. Později všechny takové pokusy ignoroval, jako by o naše zařízení, a vlastně o nás, ztratil veškerý zájem.

Kelvin rozložil na desku stolu mapu Solaris, a začal si ji prohlížet. Šedivý oceán měl své mělčiny a hlubiny. Stál nad mapou a najednou měl silný pocit, jako by ho někdo sledoval. Prudce se otočil… , ale nikdo tam nebyl. Jen z okna na něj zírala tma, beztvará, obrovitá, bezoká, bezmezná tma. Nebyl na stanici ještě ani hodinu a už začínal chápat, proč se zde objevují případy stihomamu.              

Na podlaze byly rozházeny papíry. Chtěl je zvednout, když vtom si všiml, že jeho ruka vrhá dvojí stín, ne pouze jeden jako doposud. Otočil se. Růžová záclona hořela, jako by ji někdo odshora zapálil; plála ostrým pruhem jasně modrého ohně, který se každým okamžikem rozšiřoval. Trhl tkaninou na stranu – oči mu oslnil pronikavý jas požáru. Zachvátil třetinu obzoru. Údolími vln se táhla ke stanici změť dlouhých strašidelně protáhlých stínů. To byl východ. V oblasti, kde se nacházela stanice, vycházelo na oblohu po jednohodinové noci druhé, modré slunce planety.

Vtom uslyšel někoho jít po chodbě. U jeho dveří se zastavil. Klika se pomalu pohnula. Kelvin ji bezděčně uchopil a přidržel. Oba drželi kliku nějakou chvíli a pak mu v dlani povolila. Když se odvážil dveře otevřít, nikdo už tam nebyl. Vyšel ven. Když se blížil k okrouhlé hale, z níž se paprskovitě rozbíhaly chodby na všechny strany, spatřil velkou nezřetelnou postavu blížící se k němu pomalým kachním krokem. Ze stínu vystoupila obrovská černoška. Uslyšel měkké ťapání jejích bosých chodidel. Na sobě měla jen jakoby ze slámy upletenou sukni. Měla obrovské svislé prsy. Její paže byly mohutné jako stehna urostlého muže. Podobala se soškám ze starší doby kamenné. Prošla kolem něj ve vzdálenosti sotva jednoho metru, aniž si ho všimla, a opět se vzdalovala. Co to bylo? Kde se na této vesmírné stanici vzala? Udělal ještě krok ke Gibarianově kajutě a zastavil se. Věděl, že tam nevstoupí. Nemohl. Co kdyby tam byla.

Když se později setkal se Snautem zjistil, že to byl on, s kým se přetlačoval o kliku. Ze Snauta také vyšlo, že Gibarian, druhý člen posádky, nežije. Dnes ráno spáchal sebevraždu. O příčině smrti se však ostýchal mluvit. A o obří černošce, kde se na stanici vzala, také. A co Sartorius? Ten se zamkl u sebe v laboratoři a nevychází ven. Ozývá se odtud nějaký dětský hlas.

Kelvin vůbec nechápal, co se tady děje. Jeho zmatek se ještě prohloubil, když se ráno probudil a uviděl vedle sebe sedět Harey, svou ženu. Nejdřív se ujišťoval, že to musí být sen. Byla tak skutečná, taková, jakou si ji pamatoval, když před deseti lety zemřela. Tehdy jí bylo devatenáct. Ano, mrtví nestárnou. Jenže sen to byl až příliš živý. Vnímal takové podrobnosti jako jsou jemné chloupky na tváři nebo záchvěvy trička na levém prsu v rytmu tlukoucího srdce. A když promluvila, i hlas byl týž, hluboký a jakoby roztržitý.

"Kde ses tady vzala?" zeptal se jí.
"Nevím," řekla, "je to něco špatného?" …

Kelvinovi pomalu, ale hodně pomalu, docházelo, co se na Solaris vlastně děje.

Autor: Petr Řeha | úterý 5.12.2017 10:10 | karma článku: 9,79 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

Pád západní civilizace akceleruje tempem, jaké si nedovedli představit ani ti nejmrzutější pesimisté. Její zbývající optimismus je přirovnán k muži padajícímu z mrakodrapu a u každého patra si pochvalujícímu: Zatím docela dobré.

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

Džihád jde po krku celé naší civilizaci. Nenajdeme-li k její obraně vůli, zabíjíme ji. Tentokrát možná navždy. A jestli už je nám souzeno odejít z dějin jako tolik civilizací dřívějších, ať to alespoň není poslušně a bez škubání.

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

Když se Jacky vydala se svým přítelem na dovolenou do Egypta, důvodem bylo obnovení jejich skomírajícího vztahu. Nemohla tušit, že se tam seznámí s Omarem, a že se za něj z lásky provdá. Život v Káhiře se však změnil v noční můru.

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Krvavé jahody

Ozval se výstřel a Věra si uvědomila, že porušila matčin příkaz nechodit dál jak dvacet kroků od domu. Rychle se s kamarádkou rozloučila a spěchala domů. První co doma spatřila, byl velký cestovní kufr nachystaný uprostřed pokoje.

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89 | Přečteno: 917x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak přežít nejen teroristický útok

Štěstí přeje připraveným... Těmito slovy začíná Andor Šándor svou nejnovější knížku, ve které poskytuje informace, jak se zachovat v situacích ohrožujících život. Sice neexistuje návod, jak jim předejít, lze se však na ně připravit.

12.8.2017 v 10:10 | Karma: 16,42 | Přečteno: 586x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Dne 19.7.2012 jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (CMP). Tato příhoda změnila život nejen mně, ale i mým blízkým. Díky dnešnímu způsobu léčby a rehabilitaci jsem se postavil na nohy a jsem relativně soběstačný. 

 

Chci psát o tom, co prožívám, o lidech, které potkávám a o Bohu, kterého stále poznávám.

 

CMP mi postihla i paměť a zrak. Proto prosím o trpělivost s mým pravopisem, slovosledem a přeskakováním myšlenek.

Seznam rubrik