Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

Když se Jacky vydala se svým přítelem na dovolenou do Egypta, důvodem bylo obnovení jejich skomírajícího vztahu. Nemohla tušit, že se tam seznámí s Omarem, a že se za něj z lásky provdá. Život v Káhiře se však změnil v noční můru.

Fatwa
Napsala Jacky Trevaneová
Vydal Alpress v roce 2005

Během následujících sedmi let je Jacky vystavena neustálému fyzickému i citovému týrání. Pak se rozhodne jednou pro vždy tento vztah nevztah ukončit. 

Jacky útěk dlouho plánovala a pečlivě připravovala. Utíkala se svými dvěma dcerami od krutého a prchlivého surovce, kterého si před sedmi lety z lásky vzala. 

Její útěk je vysoce riskantní záležitost, jak se dozví na britské ambasádě. Kdyby je na hranicích nepustili, s největší pravděpodobností by to nepřežila, protože pokusit se sebrat otci děti je v Egyptě těžký zločin, který se nedá ani odčinit ani odpustit a trestá se smrtí. Riziko jí bude hrozit i v případě, že se jim útěk zdaří. Proto se budou muset po zbytek života skrývat.

V den D vstane jako každý den dřív, než její manžel. Probudí dcerky, potichu, aby ho neprobudily, se oblečou a opustí byt. Místo školky však mají namířeno na dálkový autobus směřující do Izraele. Cesta na hranice trvá pět hodin. Naštěstí je bez problémů. První komplikace nastávají na hranicích. Egyptský celník je totiž překvapen, že jako muslimka cestuje s dětmi sama, bez mužského doprovodu, bez ochránce. Jacky předkládá pádné důvody, ale na egyptského celníka nezaberou. Pak dostává spásný nápad a dostatečný obnos jim uzavřenou cestu otevírá. Zdá se, že nejhorší mají za sebou, netuší však, že je to jen počátek těžkostí a překážek, které na ně čekají.

Na izraelské hranici ji potěší pořádek a luxus ve srovnání s poměry v Egyptě. Není však připravena na to, co přijde. Izraelští celníci se k ní chovají velmi podezřívavě. Že by důvod byl stejný jako na egyptské straně? Kromě standardních otázek jako jsou důvod cesty do Izraele a délka pobytu, jí prohledají všechny osobní věci. Z fotoaparátu rázně vytrhnou film, u bot utrhnou podpatky, vymačkají zubní pastu, panence bezohledně utrhnou hlavu… Co hledají? Bombu? Drogy? Vlastně se není čemu divit, vždyť vztahy mezi Egyptem a Izraelem jsou stále napjaté. Pak narazí na látkové pleny a s otazníkem v očích se na sebe podívají. Vysvětlí jim, k čemu jsou, oni však nechápou, proč nepoužívá pamprsky. Dostane ještě spoustu otázek, a když jim na dotaz, jak se dostanou zpátky, ukáže zpáteční jízdenky, jsou spokojeni. Popřejí jim příjemný pobyt, a jí spadne kámen ze srdce.

Ubytují se v hotelu blízko letiště. Když dá holky spát, vrátí se v myšlenkách ke svému manželovi. Jestli už ví, že utekly, a jestli přišel na to, že jí na britské ambasádě vystavili nový pas místo toho, který jí zamkl. Nejspíš si je jistý sám sebou tak, že si myslí, že se ukryly u některé její kamarádky.

Brzy ráno je probudí hotelová služba a odjíždějí na letiště. Tam ji čeká další překvapení, když musí znovu odpovídat na všetečné otázky úředníka. S jejími odpověďmi je naštěstí spokojen, takže jim vydá letenky a popřeje příjemný let.

Dokázaly jsme to. Výslechy skončily. Už nás nic nezastaví. Jsme v bezpečí, jásá v duchu.

Vtom jí někdo položí ruku na rameno. Lekne se tak, že až vyskočí. Muž v uniformě jí sdělí, že nezaplatila letištní poplatek. Když uslyší dlužnou částku, rozpláče se. Tolik peněz už nemá.

Zakryla jsem si tvář oběma dlaněmi. Musím se ihned rozhodnout, musím na něco přijít! Dvě myšlenky jsem měla vryté do mozku tak, že se mi stále vracely. Nikdy nepůjdeme zpět do Egypta. Ta druhá byla bolestnější. Patřila všem útrapám, které jsme prodělaly za posledních čtyřiadvacet hodin. Prodělaly jsme je pro nic za nic?

V tomto okamžiku se autorka vrací v čase na počátek cesty do Káhiry a líčí, jak se celý její egyptský příběh odehrával.    

Prolog

Přišel můj čas. Dlouho jsem čekala na správnou chvíli, na správnou příležitost, na vhodný důvod. Sedím doma a sleduji, jak sluneční paprsky zahrnují hřejivou péčí mou malou vnučku, dokud si nezastíní citlivé dětské oči kloboučkem. Samozřejmě jí spěchám na pomoc a beru ji do náruče. Přitisknu tvář k voňavému krčku a zasypu ji polibky, takže se začne chichotat a tetelit se blahem. Naplno vnímám tu lákavou dětskou vůni. Stejně mi voněly mé dcerky, tou jedinečnou směsicí dětského zásypu, svěží čistoty a nevinnosti...

Přečti si můj příběh, drahá Chloe. Až budeš starší, pozorně si ho přečti a pamatuj, že nic není silnější než mateřská láska. Přesto může v životě přijít chvíle, kdy se přes veškerou snahu zdá, že ani ta nestačí. Tvá maminka, moje prvorozená dcera, je dnes svou paní. Tvá teta, má druhá dcera, dosáhla plnoletosti a konečně se domohla vlastní identity a před celým světem začala oficiálně existovat. Čekala jsem na tento okamžik dlouhých patnáct let. Teď vím, že přišla moje chvíle. Ano, je čas tento příběh přenést na papír.

Kurzívou označeny citace z knihy.

Autor: Petr Řeha | čtvrtek 5.10.2017 10:10 | karma článku: 23,07 | přečteno: 977x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

Právě pro svou odbornost psychologa byl Kelvin pozván na tuto podivnou planetu. Tříčlenná posádka zde prožívala jakési nepochopitelné nevysvětlitelné jevy, zkušenosti. Ani Kelvin se jim nevyhnul.

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

Pád západní civilizace akceleruje tempem, jaké si nedovedli představit ani ti nejmrzutější pesimisté. Její zbývající optimismus je přirovnán k muži padajícímu z mrakodrapu a u každého patra si pochvalujícímu: Zatím docela dobré.

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

Džihád jde po krku celé naší civilizaci. Nenajdeme-li k její obraně vůli, zabíjíme ji. Tentokrát možná navždy. A jestli už je nám souzeno odejít z dějin jako tolik civilizací dřívějších, ať to alespoň není poslušně a bez škubání.

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Krvavé jahody

Ozval se výstřel a Věra si uvědomila, že porušila matčin příkaz nechodit dál jak dvacet kroků od domu. Rychle se s kamarádkou rozloučila a spěchala domů. První co doma spatřila, byl velký cestovní kufr nachystaný uprostřed pokoje.

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89 | Přečteno: 917x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak přežít nejen teroristický útok

Štěstí přeje připraveným... Těmito slovy začíná Andor Šándor svou nejnovější knížku, ve které poskytuje informace, jak se zachovat v situacích ohrožujících život. Sice neexistuje návod, jak jim předejít, lze se však na ně připravit.

12.8.2017 v 10:10 | Karma: 16,42 | Přečteno: 586x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Dne 19.7.2012 jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (CMP). Tato příhoda změnila život nejen mně, ale i mým blízkým. Díky dnešnímu způsobu léčby a rehabilitaci jsem se postavil na nohy a jsem relativně soběstačný. 

 

Chci psát o tom, co prožívám, o lidech, které potkávám a o Bohu, kterého stále poznávám.

 

CMP mi postihla i paměť a zrak. Proto prosím o trpělivost s mým pravopisem, slovosledem a přeskakováním myšlenek.

Seznam rubrik